Η λίστα ιστολογίων μου

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

«Μίνι Εκρήξεις» άνοιξαν παράθυρο στο Big Bang...

Πρόγευση για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο Σύμπαν τις πρώτες στιγμές της δημιουργίας του, το πρώτο χιλιοστό του δευτερολέπτου του Κόσμου, κατάφεραν να πάρουν οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από το μεγαλύτερο πείραμα που έχει γίνει μέχρι σήμερα στην Ιστορία της Φυσικής στο ευρωπαϊκό κέντρο πυρηνικών ερευνών CERN στα γαλλοελβετικά σύνορα.

Οι περίπου 1.000 επιστήμονες, από 100 ινστιτούτα ερευνών και 30 χώρες, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ALICE του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) παρατήρησαν για πρώτη φορά....
μικρές τεχνητές «Μεγάλες Εκρήξεις» ή όπως ονομάστηκαν «Μίνι Εκρήξεις» (Mini Bangs).

Οι συνθήκες που ακολούθησαν την πρώτη σύγκρουση βασικών ιόντων μολύβδου (άτομα μολύβδου χωρίς τα ηλεκτρόνια τους) μέσα στον επιταχυντή, με ταχύτητα που έφτανε στο 99,999% της ταχύτητας του φωτός, παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά από ανθρώπινο μάτι. Συγκεκριμένα μέσα στον LHC τη στιγμή της σύγκρουσης των ιόντων μολύβδου, δημιουργήθηκε θερμοκρασία ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από αυτή που υπάρχει στο κέντρο του Ηλιου, θερμοκρασία που υπήρχε λίγο μετά τη Μεγάλη Εκρηξη (Big Bang) περίπου 13,75 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Οι «Μίνι Εκρήξεις», που προκλήθηκαν από τις συγκρούσεις των ιόντων μολύβδου, οι οποίες ήταν 13 φορές πιο δυνατές από άλλες παλιότερες συγκρούσεις ιόντων, ήταν τόσο έντονες που οι επιστήμονες ελπίζουν ότι σύντομα τα θεμελιώδη σωματίδια από τα οποία αποτελείται το Σύμπαν θα αποκαλυφθούν, αφού σε αυτές τις θερμοκρασίες ακόμα και τα άτομα κυριολεκτικά λιώνουν.

Οπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Ντέιβιντ Εβανς, του Πανεπιστημίου του Μπέρμινγκχαμ: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με το επίτευγμα αυτό. Η σύγκρουση παρήγαγε «Μίνι Εκρήξεις» και τις υψηλότερες θερμοκρασίες και πυκνότητες που έχουν επιτευχθεί ποτέ σε πείραμα. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε σε ένα ασφαλές, ελεγχόμενο περιβάλλον και παρήγαγε απίστευτα θερμές και πυκνές υποατομικές μπάλες φωτιάς, με θερμοκρασίες άνω των 10 τρισεκατομμυρίων βαθμών Κελσίου, ένα εκατομμύριο φορές δηλαδή πιο υψηλές από αυτές στο κέντρο του Ηλιου. Σε τέτοιες θερμοκρασίες τα πρωτόνια και τα νετρόνια, που σχηματίζουν τον πυρήνα των ατόμων, λιώνουν σε μια καυτή και πυκνή «σούπα» από κουάρκ και γλουόνια, η οποία είναι γνωστή με την ονομασία «πλάσμα κουάρκ-γλουονίων» (QGP)».

Τα κουάρκ είναι υποατομικά σωματίδια, τα οποία σχηματίζουν τα πρωτόνια και τα νετρόνια και τα γλουόνια (θεωρητικά υποατομικά σωματίδια) είναι αυτά τα οποία κρατούν την εσωτερική δομή των πρωτονίων στη θέση της. Ενας από τους βασικούς βραχυπρόθεσμους στόχους τους πειράματος ALICE είναι η καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η Ισχυρή Πυρηνική Αλληλεπίδραση και των φορέων αυτής. Για την επίτευξη αυτού του στόχου η τροφοδότηση με δεδομένα των υπολογιστών του πειράματος έχει προβλεφθεί να γίνεται με ρυθμό 1,2 GB το δευτερόλεπτο.

Οπως ανέφερε ο Ντέιβιντ Εβανς: «Η Ισχυρή Πυρηνική, μια από τις τέσσερις βασικές αλληλεπιδράσεις του Σύμπαντος, όχι μόνο «δένει» τους πυρήνες των ατόμων, αλλά είναι και υπεύθυνη για το 98% της μάζας τους. Ανυπομονώ πλέον να μελετήσω ένα απειροελάχιστο κομματάκι του πώς ήταν το Σύμπαν ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Εκρηξη».

Χ. Στασινόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου