Η λίστα ιστολογίων μου

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Εμφυτευμένο τσιπ αποκαθιστά μερικώς την όραση

Ένας άντρας που πάσχει από μια κληρονομική μορφή τύφλωσης μπόρεσε να αναγνωρίσει γράμματα και το καντράν ενός ρολογιού με τη χρήση ενός πρωτοποριακού εμφυτεύματος, ανακοίνωσαν ερευνητές.

Ο 46χρονος Mikka Terho από τη Φιλανδία εισήγαγε ένα πειραματικό τσιπ πίσω από τον αμφιβληστροειδή του που τού επιτρέπει να διακρίνει με τα μάτια του αντικείμενα, σε αντίθεση με μια ανταγωνιστική προσέγγιση που στηρίζεται στη χρήση εξωτερικής κάμερας.

Ο καθηγητής Eberhart Zrenner από το πανεπιστήμιο Tuebingen της Γερμανίας και συνεργάτες του στην ιδιωτική εταιρεία Retina Implant AG δοκίμασαν αρχικά το τσιπ σε έντεκα ανθρώπους. Ορισμένοι απ' αυτούς δεν είδαν καμία βελτίωση, καθώς η κατάστασή τους ήταν πολύ προχωρημένη για να μπορέσουν να επωφεληθούν από το εμφύτευμα, αλλά η πλειονότητα μπόρεσε να διακρίνει φωτεινά αντικείμενα, δήλωσε ο καθηγητής στο BBC.

Ωστόσο τα καλύτερα αποτελέσματα επιτεύχθηκαν όταν το τσιπ τοποθετήθηκε πιο μέσα στον αμφιβληστροειδή στο κέντρο της ωχράς κηλίδας στην περίπτωση τριών ασθενών. Οι δύο απ' αυτούς είχαν χάσει την όρασή τους λόγω της κληρονομικής μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας και ο τρίτος εξαιτίας μιας άλλης κληρονομικής ασθένειας.

Η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια οδηγεί σε προοδευτικό εκφυλισμό των κυττάρων στον αμφιβληστροειδή του ματιού, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων τη νυχτερινή τύφλωση και στη συνέχεια τη μόνιμη τύφλωση. Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν νωρίς από την παιδική ηλικία.

Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτεύχθηκαν στην περίπτωση του κ. Terho που μπόρεσε να αναγνωρίσει μαχαιροπίρουνα και μια κούπα στο τραπέζι, το καντράν ενός ρολογιού και να διακρίνει εφτά αποχρώσεις του γκρίζου. Μπόρεσε επίσης να μετακινηθεί μόνος του μέσα σ' ένα δωμάτιο και να πλησιάσει ανθρώπους.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Tehro στο BBC τρεις με τέσσερις μέρες μετά την εισαγωγή του εμφυτεύματος ενθουσιάστηκε που υπήρχε “δραστηριότητα”.

Όταν έπεφτε φως πάνω στα μάτια του το καταλάβαινε, κάτι που δεν συνέβαινε πριν και σταδιακά μπορούσε να βλέπει όλο και καλύτερα. Σύντομα μπορούσε να διαβάζει εκπαιδεύοντας τον εγκέφαλό του να συνδέει τις γραμμές που σχηματίζουν τα γράμματα. Εκείνες τις λίγες μέρες συνειδητοποίησε ότι “ακόμα και μια περιορισμένη δυνατότητα όρασης με το τσιπ, θα ήταν καλή για τον προσανατολισμό όταν βαδίζεις κάπου ή να μπορείς να δεις ότι υπάρχει κάτι μπροστά σου, ακόμη κι αν δεν βλέπεις όλες τις μικροσκοπικές λεπτομέρειες του αντικειμένου”.

Το πρωτότυπο εμφύτευμα έχει αφαιρεθεί τώρα από τον κ. Tehro, αλλά του έχουν υποσχεθεί σύντομα μια βελτιωμένη εκδοχή.

Το τσιπ λειτουργεί μετατρέποντας το φως που μπαίνει μέσα στο μάτι σε ηλεκτρικά ερεθίσματα που τροφοδοτούν το οπτικό νεύρο πίσω από το μάτι. Τροφοδοτείται (το τσιπ) με ισχύ από εξωτερική μονάδα και στην αρχική μελέτη συνδεόταν με ένα καλώδιο που έβγαινε από το δέρμα πίσω από το αυτί με μια μπαταρία.

Η ομάδα δοκιμάζει τώρα μια αναβάθμιση κατά την οποία όλος ο μηχανισμός είναι κάτω από το δέρμα και η ισχύς τροφοδοτείται μέσω του δέρματος από μια συσκευή που τοποθετείται πίσω από το αυτί.

Η συγκεκριμένη δεν είναι η μοναδική μέθοδος προσπάθειας μερικής αποκατάστασης της όρασης ασθενών που πάσχουν από δυσλειτουργία ή δυστροφία του αμφιβληστροειδούς.

Ένα τσιπ κατασκευασμένο από την αμερικανική εταιρεία Second Sight που τοποθετείται πάνω στον αμφιβληστροειδή έχει ήδη εμφυτευθεί σε ασθενείς, αλλά αυτή η τεχνική απαιτεί ο ασθενής να φέρει μια κάμερα ενσωματωμένη σ' ένα ζευγάρι γυαλιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου