Τυφλά άτομα που πάσχουν από μια κληρονομική πάθηση των οφθαλμών η οποία «χτυπά» σε νεαρή ηλικία αναμένεται να αποτελέσουν την τρίτη ομάδα ασθενών, σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία θα λάβει θεραπεία με εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα.
Η αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDΑ) έδωσε το πράσινο φως στην αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Αdvanced Cell Τechnology (ΑCΤ) για εφαρμογή της θεραπείας στους οφθαλμούς 12 ατόμων που πάσχουν από τη νόσο του Stargardt. Η συγκεκριμένη πάθηση αποτελεί την πιο κοινή μορφή νεανικής κληρονομικής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και αφορά την καταστροφή των....
φωτοευαίσθητων κυττάρων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού. Η συγκεκριμένη κλινική δοκιμή είναι η τρίτη παγκοσμίως που αφορά χρήση εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων σε ανθρώπους. Πριν από έναν μήνα μια άλλη αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, η Geron, ανακοίνωσε την έναρξη κλινικής δοκιμής εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων για την αποκατάσταση κατεστραμμένων νεύρων σε παράλυτα άτομα. Η θεραπεία έχει ήδη εφαρμοστεί σε έναν ασθενή με μερική παράλυση λόγω τραυματισμού στον νωτιαίο μυελό και έπεται συνέχεια. Συγχρόνως, την περασμένη εβδομάδα ένας εξηντάχρονος άνδρας στη Γλασκόβη ο οποίος είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο έγινε ο πρώτος ασθενής που έλαβε θεραπεία εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος. Η αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDΑ) έδωσε το πράσινο φως στην αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Αdvanced Cell Τechnology (ΑCΤ) για εφαρμογή της θεραπείας στους οφθαλμούς 12 ατόμων που πάσχουν από τη νόσο του Stargardt. Η συγκεκριμένη πάθηση αποτελεί την πιο κοινή μορφή νεανικής κληρονομικής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και αφορά την καταστροφή των....
Σε ό,τι αφορά τη δοκιμή της ΑCΤ, ο επιστημονικός υπεύθυνος της εταιρείας Ρόμπερτ Λάντσα ανέφερε ότι ο πρώτος ασθενής με νόσο Stargardt θα λάβει τη θεραπεία στην αρχή του νέου έτους. Παρ΄ ότι αυτή η δοκιμή θα είναι μικρού εύρους, με κύριο στόχο να αποδειχθεί η ασφάλεια της μεθόδου, σύμφωνα με τον δρα Λάντσα τα πρώτα σημάδια βελτίωσης της όρασης ελπίζεται ότι θα εμφανιστούν μέσα σε λίγες εβδομάδες από την εφαρμογή της. «Σε κλινικό επίπεδο,πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε να δούμε κάποια βελτίωση μέσα σε έξι εβδομάδες. Αν και η κάθε περίπτωση ασθενούς είναι εξατομικευμένη, το συγκεκριμένο πλαίσιο χρόνου φαίνεται λογικό για να έχουμε τις πρώτες ενδείξεις βελτίωσης». Τα κύτταρα που θα μεταμοσχευτούν στους αμφιβληστροειδείς των ασθενών θα προέρχονται από έμβρυα πρώιμου σταδίου τα οποία περισσεύουν από κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και θα πετάγονταν.
Στους πρώτους τρεις ασθενείς θα εγχυθούν 50.000 εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα. Στη δεύτερη ομάδα η έγχυση θα αφορά 100.000 κύτταρα, ενώ στην τρίτη την υψηλότερη δόση των 200.000 κυττάρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου