Η λίστα ιστολογίων μου

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Αποστολιάς Φωκίδας

Το χωριό Αποστολιάς (παλαιότερα κάτω Κάνιανη[1]) βρίσκεται στους πρόποδες της Οίτης βορειοδυτικά της Γραβιάς και σε υψόμετρο 520μ. Η προηγούμενη ονομασία του ήταν Κάτω Κάνιανη. Αποστολιάς ονομάστηκε από τον Ναό των Αγίων Αποστόλων που υπήρξε ο πρώτος ναός του χωριού και πολιούχος του. Στον ίδιο ναό οφείλεται και η ονομασία του χειμάρρου "Αποστολιάς" που διέρχεται έξω από το χωριό.
Πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο οι περισσότεροι κάτοικοι εργάζονταν στα μεταλλεία βωξίτη που κάλυπταν την ανατολική πλευρά της οροσειράς "Άγιος Βασίλειος" από το χωριό ως την κορυφή του βουνού, απ΄ όπου τα εναέρια βαγονάκια μετέφεραν τον βωξίτη. Στην περίοδο της κατοχής οι Ιταλοί κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις και σταμάτησε η εξόρυξη του μεταλλεύματος.
Σήμερα, οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία χοίρων και αιγοπροβάτων και την καλλιέργεια σιτηρών. Το χωριό γιορτάζει στις 30 Ιουνίου, των Αγίων Αποστόλων, στον ομώνυμο καθεδρικό ναό. Στις 8 Σεπτεμβρίου γιορτάζουν επίσης με τους κατοίκους του Οινοχωρίου και των Καστελλιών στο εξωκλήσι "Γέννησις της Θεοτόκου" που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού.
Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου