Η λίστα ιστολογίων μου

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Σαμάρι




Αποτέλεσε μια από τις πιο χρήσιμες επινοήσεις του γεωργού.


    Το σαμάρι είναι μια αξιοθαύμαστη επινόηση για την εξυπηρέτηση κάθε είδους μεταφοράς με φορτιάρικο ζώο. Σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από το σαμαρά με τέτοια συναρμολόγηση ώστε, πρώτον να εκμεταλλεύονται στο έπακρο οι μηχανικές ιδιότητες του ξύλου και δεύτερον να είναι άρτιο από λειτουργικής πλευράς. Η σύγχρονη τεχνολογία δεν μπόρεσε να βελτιώσει το παραδοσιακό σαμάρι. Τα σαμάρια και τα… γαϊδούρια σε τίποτα δεν άλλαξαν μέσα στο διάβα των αιώνων. Τα βασικά μέρη του σαμαριού είναι:

α. Ξυλίκι. (αρχ. αστράβη) Είναι ο ξύλινος σκελετός που είναι ο φέρων οργανισμός του σαμαριού. Είναι φτιαγμένος από ξύλο οξιάς ή πλατάνου. Τα βασικά μέρη του σκελετού είναι το μπροστάρι (προσθία αψίς στην καθ.) και το πιστάρι (οπισθία αψίς) με τα κοτσάκια τους και οι σαμαροπάιδες (παραπλευρίδια).

β. Στρωματιά (τύλη στην καθ.). Φωλιάζει μέσα στο σκελετό και μεταφέρει ομαλά τις δυνάμεις του "φορτίου" στις πλάτες του ζώου. Το κέλυφός της εσωτερικά είναι κατασκευασμένο από σαμαροσκούτι κι εξωτερικά από κατεργασμένο δέρμα (το μισίγκι) ή ακατέργαστο γουρουνοτόμαρο. Το όλο κέλυφος γεμίζεται με εισαγόμενο στα βουνά ψαθί ή από ντόπιο σάλωμα.

γ. Άλλα εξαρτήματα. Με τα μπαλτίμια, τη ζώστρα κι ενίοτε τις αμασχαλιές προσδένεται το σαμάρι στην πλάτη του ζώου. Με τη σαμαροτριχιά και τις θηλιές δένεται πάνω στο σαμάρι κάθε είδος φορτίου. Τέλος το ασβοτόμαρο, το καρφωμένο στο μπροστάρι, προφυλάσσει το ζώο από κάθε κακό μάτι.

              
                                
                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου