Η λίστα ιστολογίων μου

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

"Νάνοι" μαύρες τρύπες ίσως βοηθήσουν να εξηγηθεί η σκοτεινή ύλη


Έχουμε ήδη τρεις κατηγορίες: αστρικές, ενδιάμεσες και υπερβαρέες μαύρες τρύπες. Μήπως αυτές υπάρχουν και στο μέγεθος του "νάνου"; Η αμφιλεγόμενη αυτή πρόταση από δύο ερευνητές δείχνει ότι κάποια ελαφριά αντικείμενα θα μπορούσαν να σχηματίσουν αυτή τη νέα κατηγορία, όταν αέριο και σκόνη συμπιεστούν, χωρίς να καταρρεύσει μια ύλη από μέσα. Ενώ θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν και κάποιο ποσοστό από την σκοτεινή ύλη του σύμπαντος.
web-dark-matter
Δίκτυο σκοτεινής ύλης
Μια αστρική μάζα μαύρη τρύπα σχηματίζεται όταν η βαρύτητα ξεπερνά όλες τις άλλες δυνάμεις και συνθλίβει τον πυρήνα ενός τεράστιου άστρου προς μια "ιδιομορφία". Η βαρύτητα είναι όμως αρκετά ισχυρή για να το πετύχει, μόνο αν ο πυρήνας είναι τουλάχιστον διπλάσιος από τη μάζα του ήλιου.

Αλλά οι μαύρες τρύπες με πολύ μικρότερη μάζα θα μπορούσαν να σχηματιστούν στη δίνη μιας έκρηξης σουπερνόβα, λένε οι Andrew Hayes και Neil Comins του Πανεπιστημίου του Maine. Σε αυτό λοιπόν το περιστρεφόμενο ‘καζάνι’ που εκτινάσσει την ύλη με φοβερές εκρήξεις στο διάστημα, η ύλη θα μπορούσε να συνθλιβεί σε πυκνότητες αρκετά μεγάλες για να σχηματίσει μαύρες τρύπες, με μάζα όση ενός πλανήτη, πιστεύουν οι δύο αστροφυσικοί.

Αν υπάρχουν αυτές οι μαύρες τρύπες, τότε θα μπορούσαν να συμβάλουν στην δημιουργία της μυστηριώδους σκοτεινής ύλης, που εμφανίζεται να συγκρατεί ενωμένους τους γαλαξίες και τα σμήνη των γαλαξιών. Αυτές δε οι μαύρες τρύπες θα μπορούσαν να έχουν ξεφύγει από την προσοχή μας μέχρι στιγμής, αν η μητρική σουπερνόβα τις ‘έσπρωξε’ έξω από την κεντρική περιοχή του Γαλαξία μας, όπου ψάχνουν οι αστρονόμοι για την σκοτεινή ύλη, λέει η Katherine Freese από το Πανεπιστήμιο του Michigan στο Ann Arbor.
Βεβαίως, άλλοι ερευνητές δεν είναι πεπεισμένοι ότι οι νάνοι μαύρες τρύπες θα μπορούσαν να σχηματιστούν. Ο Stephen Hawking έχει προτείνει ότι η βία της Μεγάλης Έκρηξης δημιούργησε πυκνότητες αρκετά μεγάλες για να μετατραπούν σε "μικροσκοπικές" μαύρες τρύπες, που να ζυγίζουν μόλις 10 εκατομμυριοστά του γραμμαρίου. Όμως, ο αστροφυσικός Hans-Thomas Janka του Ινστιτούτου Max Planck αμφιβάλλει ότι οι σουπερνόβες θα μπορούσαν να εκτινάξουν την ύλη τόσο δυναμικά, ώστε να δημιουργήσουν ελαφριές μαύρες τρύπες σήμερα. 
http://blog.physics4u.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου