Η λίστα ιστολογίων μου

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Το κυκλοφοριακό χάος επιδεινώνει την καταστροφή από τα τσουνάμι

Picture
Διάβαζα πρόσφατα, ένα άρθρο στην εφημερίδα Japan Times το οποίο ανέφερε ότι πολλοί από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από το τελευταίο τσουνάμι είχαν κολλήσει από μποτιλιάρισμα όταν προσπαθούσαν να ξεφύγουν.
Η κυκλοφοριακή συμφόρηση που παρατηρήθηκε μετά τον καταστροφικό μεγασεισμό της  11ης Μαρτίου αύξησε τον αριθμό των νεκρών στην περιοχή Tohoku αφού τα εκατοντάδες αυτοκίνητα κατέληξαν να παρασυρθούν από το τσουνάμι, σύμφωνα με μία νέα έρευνα. Παρά το γεγονός ότι οι τοπικές αρχές είχαν προειδοποιήσει τους κατοίκους να μην χρησιμοποιούν αυτοκίνητα για να ξεφύγουν από το τσουνάμι- έπειτα από μια παρόμοια σκηνή που εκτυλίχθηκε μετά τον σεισμό του 1993 στο νησί Okushiri στο Χοκάιντο- πολλοί άνθρωποι επιχείρησαν να διαφύγουν με το αυτοκίνητο  τους. Όμως το  κυκλοφοριακό χάος επιδείνωσε τα καταστροφικά αποτελέσματα του τσουνάμι. Αμέσως μετά τον σεισμό μεγέθους 9.0R που έπληξε το Μάρτιο την Ιαπωνία, ένα έντονο μποτιλιάρισμα σχηματίστηκε κατά μήκος της  διαδρομής 398 στην πόλη της Ishinomaki, του νομού Miyagi δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος Yoshiaki Shoji.
Ο Shoji, κατόρθωσε να ξεφύγει με ποδήλατο σε ένα δημοτικό σχολείο κοντά στην εθνική οδό, και ο οποίος όπως είπε φώναξε "Escape! Escape!" στους οδηγούς των οχημάτων που βρίσκονταν μπροστά στο αδιέξοδο, αλλά κανείς δεν απάντησε, προφανώς γιατί όλοι είχαν  τα παράθυρά τους κλειστά και κανείς δεν τον άκουγε. Ο Shoji, ο οποίος κατόρθωσε να επιβιώσει ,έτρεξε μέχρι το δεύτερο όροφο του σχολείου, και είπε ότι βρέθηκαν πολλά ανεστραμμένα αυτοκίνητα εκεί."Από τώρα και στο εξής, θα ήθελα οι άνθρωποι να σκεφτούν ότι είναι επικίνδυνο να διαφεύγουν με το αυτοκίνητο" όταν χτυπά τσουνάμι, ο Shoji πρόσθεσε.
Το κυκλοφοριακό εμπόδισε επίσης τους δρόμους διαφυγής σε άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ofunato στον νομό Iwate.«Πολλοί κάτοικοι παρασύρθηκαν από το τσουνάμι με τα αυτοκίνητά τους. Τους είχαμε ενημερώσει  να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν σε υψηλότερο έδαφος χωρίς τη χρήση αυτοκινήτων, αλλά πολλοί λίγοι το εφάρμοσαν", λέει ο Shigeru Sugawara, δήμαρχος της Kesennuma στον νομό του Miyagi.
Εν τω μεταξύ, κάποιοι είπαν ότι επέζησαν επειδή αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητά τους.
Ο Takeshi Nitta, ένας υπάλληλος εταιρείας στην Ishinomaki, είπε ότι προσπάθησε να πάει σε ένα λόφο με το αυτοκίνητο από την πρώτη στιγμή που διέκρινε το τσουνάμι, αλλά ένα μποτιλιάρισμα τον αποθάρρυνε. Είπε ότι εγκατέλειψε το αυτοκίνητό του σε κοντινό ναό και γλίτωσε το θάνατο αφού σκαρφάλωσε σε ένα βράχο.
«Νόμιζα ότι το αυτοκίνητο θα με βοηθούσε να δραπετεύσω νωρίτερα, αλλά θα είχα πεθάνει αν είχα μείνει σε αυτό. Η σκέψη αυτή μου δημιουργεί ρίγος," είπε ο Nitta
Ο Fumihiko Imamura, καθηγητής στον τομέα της μηχανικής των τσουνάμι στο Πανεπιστήμιο Tohoku, συμφώνησε."Κατ 'αρχήν, ο κόσμος θα πρέπει να χρησιμοποιεί τα αυτοκίνητα όσο το δυνατόν λιγότερο όταν απομακρύνεται από το τσουνάμι γιατί προκαλούν κυκλοφοριακή συμφόρηση», είπε."Επιπλέον πρέπει να γνωρίζετε ότι στους πολυσύχναστους δρόμους θα έχετε περισσότερες πιθανότητες  να πέσετε σε μποτιλιάρισμα και αυτό πρέπει να το λάβετε υπόψη ", πρόσθεσε.
Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα τσουνάμι και τις φυσικές καταστροφές  γνωρίζουν αυτά τα προβλήματα. Τα τσουνάμι έχουν μια απίστευτη ενέργεια λόγω του τεράστιου όγκου νερού που μεταφέρουν. Έχει παρατηρηθεί ότι πλήττουν τις ακτές με τέτοια μανία και μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρες πόλεις. Συνήθως, το πρώτο κύμα δεν είναι ούτε το πιο σημαντικό, ούτε το πιο καταστρεπτικό. Oι περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, κάτω από 10 μέτρα, διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο, και σε μια απόσταση 3 περίπου χιλιομέτρων από την ακτή προς την ενδοχώρα. Δυστυχώς στις μικρές μας κοινωνίες ελάχιστοι λαμβάνουν υπόψη τους τα παθήματα των άλλων. Άλλες χώρες αυτά τα διδάγματα τα ενσωματώνουν στους κώδικες προστασίας και συμπεριφοράς απέναντι στις φυσικές καταστροφές. Εμείς τι κάνουμε;

Γεωδίφης

Φωτογραφία-Μπορείτε να δείτε οχήματα τα οποία παρασύρθηκαν από το τσουνάμι και στοιβάχτηκαν στην πόλη Kesennuma, του νομού Miyagi στις 12 Μαρτίου. Οι επιζώντες λένε ότι από τα μποτιλιαρίσματα μετά το σεισμό αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από το τσουνάμι, πηγή φωτογραφίας-Kyodo
http://www.geodifhs.com/index.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου