Η λίστα ιστολογίων μου

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Bob Marley | 29 χρόνια από τον θάνατό του

Ήταν ένα πρωινό σαν σήμερα το 1981, όταν ο Robert Nesta «Bob» Marley, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 36 ετών, στο νοσοκομείο Cedars of Lebanon στο Μαιάμι της Φλόριντα από καρκίνο.

Γεννημένος στις 6 Φεβρουαρίου 1945, σε ένα μικρό χωριό του Nine Mile, στη Τζαμάικα, ο Bob Marley, με τραγούδια όπως τα «I Shot the Sheriff», «No Woman, No Cry», «Three Little Birds», «Exodus», «Could You Be Loved», «Jamming», «Redemption Song» και «One Love», έγινε, εκτός από το σύμβολο της ρέγκε μουσικής, και σπουδαία πηγή έμπνευσης για κάθε φύσεως κοινωνικό αγώνα.

Ο Μπομπ Μάρλεϊ ήταν μέλος του Ρασταφαριανού κινήματος, η κουλτούρα του οποίο έχει αποτελέσει στοιχείο-κλειδί για την ρέγκε. Ήταν ο πρώτος που κατάφερε να διαδώσει τη μουσική των Ρασταφαριανών από τις κοινωνικά αποξενωμένες περιοχές της Τζαμάικα στη διεθνή μουσική σκηνή. Σήμερα χαρακτηρίζεται ως ένας «Ράστα» θρύλος. Υιοθέτησε χαρακτηριστικά των Ρασταφαριανών όπως τα dreadlocks (είδος κόμμωσης), η χρήση κάνναβης σαν ιερό στοιχείο Θείας Ευχαριστίας και η διατροφή ital (από την αγγλική λέξη vital, φυσικές τροφές που δεν έχουν υποστεί χημική επεξεργασία), τα οποία έγιναν από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητας του.

Απέκτησε 13 παιδιά: τρία με την γυναίκα του Rita, δύο υιοθετημένα από προηγούμενες σχέσεις της Rita, και τα υπόλοιπα οχτώ με διαφορετικές γυναίκες, ενώ μεταθάνατον, η φήμη του γιγαντώθηκε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι η μεταθανάτια συλλογή του Legend (1984) πούλησε τα περισσότερα αντίτυπα στην ιστορία της ρέγκε μουσικής —περισσότερα από 12 εκατομμύρια, ενώ το περιοδικό Time επέλεξε το άλμπουμ Exodus ως το καλύτερο άλμπουμ του 20ου αιώνα.

Για την ιδεολογία του και τα πιστεύω του, αρκεί να δει κανείς τους στίχους και τα λόγια του, και θα καταλάβει:

Από το «Redemption Song» :
Emancipate yourselves from mental slavery (Απελευθερώστε τον εαυτό σας από την σκλαβιά του νου)
None but ourselves can free our minds… (Μόνο εμείς μπορούμε να αποδεσμεύσουμε το μυαλό μας…)

Μετά την διάγνωση του καρκίνου στο πόδι, οι γιατροί του πρότειναν τον ακρωτηριασμό για την σωτηρία του. Αρνήθηκε τον ακρωτηριασμό, αναφέροντας ότι η επέμβαση θα επηρέαζε τον χορό του και σύμφωνα με την πίστη των Ρασταφαριανών πως το σώμα πρέπει να είναι «ολόκληρο» και δήλωσε:

Rasta no abide amputation. I don’t allow a man to be dismantled.
(Οι Ρασταφαριανοί δεν κάνουν ακρωτηριασμούς. Δεν επιτρέπω σε κανένα να είναι διαμελισμένος).

Τέλος, τα τελευταία του λόγια στον γιο του Ziggy πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, ήταν:
«Money can’t buy life» («Τα λεφτά δεν αγοράζουν τη ζωή»).

http://www.neolaia.gr/wordpress/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου