Η λίστα ιστολογίων μου

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Η Google χρησιμοποιεί θαλασσινό νερό για ψύξη τεράστιου υπολογιστικού κέντρου

Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως τα καταφέρνει η εταιρεία Google, όταν είστε στην ιστοσελίδα της – «ψαχτήρι» του Διαδικτύου και ξεκινάτε να πληκτρολογείτε τα πρώτα γράμματα της αναζήτησής σας (πχ. «zougla.gr»), εκείνη να σας «προλαβαίνει» από τα πρώτα γράμματα (zou…), συμπληρώνοντας τα υπόλοιπα μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου και μάλιστα αναγνωρίζοντας ελληνικούς χαρακτήρες (αντίστοιχα και ελληνικές λέξεις);



Η απάντηση είναι απλή: τεράστιας δύναμης υπολογιστικά κέντρα (data center). Άγνωστου μεγέθους και πλήθους είναι η πραγματικότητα, οι φήμες όμως κάνουν λόγο για συνολική δύναμη μεγαλύτερη ακόμα και από τα πιο δυνατά υπερ-συστήματα υπολογιστών του κόσμου (με φυσικό μέγεθος δεκάδων τετραγωνικών μέτρων), όπως αυτά του αμερικανικού στρατού, της NASA και ειδικών οργανισμών πρόβλεψης κλιματικών αλλαγών. Αυτά τα υπολογιστικά κέντρα δεν είναι τίποτα άλλο παρά αρκετά μεγάλες εγκαταστάσεις, με εκατοντάδες (ή και χιλιάδες) «κοινής» τεχνολογίας υπολογιστές μέσα τους, συνδεδεμένους μεταξύ τους, ώστε να συνδυάζονται σε ένα σύνολο συσσωρευμένης -και απίστευτα μεγάλης- υπολογιστικής δύναμης.


Για τα κέντρα βέβαια, δεν είναι γνωστός ο αριθμός και η απόδοσή τους, καθώς αυτά τα στοιχεία είναι μυστικά που η Google κρατάει καλά, όμως αυτό που έχει δώσει στη δημοσιότητα (για μερικά) είναι ο τρόπος λειτουργίας και κατά πόσο είναι φιλικός προς το περιβάλλον. Τι σχέση, όμως, μπορεί να έχει το περιβάλλον και η όποια επιβάρυνσή του από ένα τέτοιο σύμπλεγμα πολλών υπολογιστών;



Ο υπολογιστής που έχουμε πλέον οι περισσότεροι στην κατοχή μας (σταθερός / φορητός) έχει στο εσωτερικό του την «καρδιά» του ή αλλιώς την κεντρική μονάδα επεξεργασίας (CPU – Central Processing Unit). Αυτή, κατά τη διάρκεια χρήσης του υπολογιστή, εκβάλλει θερμοκρασία, η οποία ανάλογα με το «φόρτο εργασίας» της CPU (που εξαρτάται από το είδος χρήσης που κάνουμε), ξεκινάει από τους 30 με 40 βαθμούς Κελσίου στα πρώτα λεπτά λειτουργίας, άνετα φθάνει τους 55-65 βαθμούς και συχνά-πυκνά δύναται να αγγίξει νούμερα όπως 80 και 100 βαθμοί Κελσίου. Φανταστείτε, λοιπόν, μέσα στα υπολογιστικά κέντρα της Google, όπου «συστεγάζονται» χιλιάδες CPU μέσα σε αντίστοιχους υπολογιστές, τι συμβαίνει από πλευράς θερμοκρασίας. Έτσι, οι απαιτήσεις ψύξης είναι κάτι παραπάνω από σημαντικές, ο σημαντικότερος παράγοντας θα λέγαμε, για ένα υπολογιστικό κέντρο, καθώς οι συνήθεις υλοποιήσεις της δεν είναι ιδιαίτερα φιλικές για τη φύση, αφού οι ψυχραντικές ουσίες και μέθοδοι που χρησιμοποιούνται κάθε άλλο παρά ήπιες προς το περιβάλλον είναι.



Η Google, όμως, έχοντας τη νοοτροπία «μην κοιτάτε τι και πώς έχει ήδη γίνει, ως τον μοναδικό τρόπο πραγμάτωσης, αλλά σκεφτείτε εκτός ορίων υπαρχόντων ιδεών και μεθόδων», για το νέο υπολογιστικό της κέντρο στην περιοχή Hamina της Φινλανδίας, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη θάλασσα ως ψυκτικό μέσο! Μέσω ενός ψυκτικού δικτύου που σχεδίασε και κατασκεύασε στο κτήριο που αγόρασε στην περιοχή το 2009, το θαλάσσιο νερό μέσω προσεκτικής διαδικασίας (ώστε να μην προκληθούν διαβρώσεις από το αλάτι και λοιπά συστατικά) ψύχει τα πολυάριθμα υπολογιστικά συστήματα, ενώ πριν από την επιστροφή του στη θάλασσα, η Google φροντίζει να ρίχνει τη θερμοκρασία του (αφού έχει ανέβει λόγω «περάσματος» από τους υπολογιστές – πηγές θερμότητας) σχεδόν στα ίδια επίπεδα θερμοκρασίας που έχει η θάλασσα, ώστε να «κρατηθεί» η επιβάρυνση του περιβάλλοντος σε όσο το δυνατό χαμηλότερα επίπεδα.



Εύγε και συγχαρητήρια στην Google, που μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία ανέτρεψε το παγκόσμιο σκηνικό χρήσης του Internet, τάραξε τα νερά της βιομηχανίας με την ταχύτητα ανάπτυξής της, έδωσε νέα και εύχρηστα εργαλεία στον λαό, για να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή του, και τέλος έχει μια αρκετά ανταγωνιστική πλέον πρόταση Λειτουργικού Συστήματος (το Android) στα κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες.
http://www.zougla.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου