Η λίστα ιστολογίων μου

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Suddeutsche Zeitung online - Συνέντευξη του καθηγητή Γ. Βαρουφάκη

digg
yannis-varoufakisO έλληνας οικονομολόγος μιλάει για την είδηση για φυγή της χώρας μας από την Ευρωζώνη Συνέντευξη του Γιάννη Βαρουφάκη δημοσιεύτηκε στη Süddeutsche Zeitung online με τον τίτλο «Στρατηγικός πανικός» και τον υπότιτλο «Η είδηση για φυγή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη προκάλεσε πανικό στην Ευρώπη – και καλά έκανε δηλώνει ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος πιστεύει ότι πίσω από την είδηση αυτή υπάρχει σκοπιμότητα».
Ο 40χρονος Γιάννης Βαρουφάκης, καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σπούδασε αρχικά Μαθηματικά, ενώ έχει διδάξει οικονομική θεωρία στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Εσσεξ.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

- Επιθυμεί η Ελλάδα την έξοδό της από την Ευρωζώνη;«Η είδηση, που δημοσιεύτηκε στο Spiegel online, δεν ισχύει. Μία έξοδος από την Ευρωζώνη είναι απλώς μία άσκηση επί χάρτου της κυβέρνησης, την οποίο δεν θα εφήρμοζε ποτέ. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε το περασμένο Σαββατοκύριακο τους κερδοσκόπους ότι ξεκίνησαν τη φημολογία αυτή. Κάτι τέτοιο είναι, όμως, απολύτως αναληθές».
- Εάν όχι οι κερδοσκόποι, ποιός θα ήθελε να δει την Ελλάδα και το Ευρώ να καταρρέουν;«Από τις αρχές Απριλίου υπήρξε μία σειρά δημοσιευμάτων σε διάφορα έντυπα, τα οποία αποκάλυπταν λεπτομέρειες από διαπραγματεύσεις και αποσκοπούσαν στην επιτάχυνση της συζήτησης για τον τρόπο διαχείρισης της δημοσιονομικής κρίσης και των τραπεζών. Οι Financial Times έχουν συγκεντρώσει κατά χρονολογική σειρά τις καταχωρίσεις αυτές, οι οποίες δείχνουν ότι γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι είναι υπεύθυνοι για τη διαρροή των πληροφοριών αυτών. Πιστεύω ότι πίσω από τη φημολογία ότι η Ελλάδα θέλει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη βρίσκεται το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών».
Το Υπουργείο Οικονομικών δεν το σχολιάζει. Τί θα είχε να κερδίσει, όμως, από τη διαρροή τέτοιας φημολογίας;
«Ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble θέλει εδώ και αρκετό καιρό να διεξαχθεί επιτέλους σε σωστή βάση η συζήτηση επί της δημοσιονομικής κρίσης. Η κρίση του Ευρώ παραμένει άλυτη επί ένα έτος. Συζήτηση δεν διεξάγεται σχετικά με μία αναδιάρθρωση ή μία μεταρρύθμιση της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης. Ο Schäuble έχει αντιληφθεί ότι η χαλάρωση των όρων δανειοδότησης της Ελλάδας δεν επιλύει το πρόβλημα. Απεναντίας, η τακτική αυτή ρίχνει λάδι στη φωτιά. Η γερμανίδα καγκελάριος και ο έλληνας πρωθυπουργός επιθυμούν, από την άλλη πλευρά, να ρίξουν ένα πέπλο σιωπής στο όλο θέμα. Μία αναδιάρθρωση ή μία μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης είναι γι’ αυτούς ταμπού. Το δημοσίευμα του Spiegel online ήταν μία κίνηση αποπροσανατολισμού, προκάλεσε πανικό και μάλιστα εσκεμμένα, είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Με τον τρόπο αυτό επετεύχθη η ρήξη ενός ταμπού: "Δεν θα πρέπει να φοβόμαστε τις μεταρρυθμίσεις, όταν γνωρίζουμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ακόμη χειρότερο σενάριο, ήτοι η κατάρρευση του Ευρώ". Μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους διαψεύεται επισήμως σε σταθερή βάση. Στις αγορές, όμως, την αναμένουν πολλοί. Μπορούμε τώρα να μιλάμε επομένως ανοιχτά για το θέμα αυτό;
Είναι πολύ άσχημο που οι Γερμανοί φορολογούμενοι παρέχουν εγγυήσεις για δάνεια προς το ελληνικό, το ιρλανδικό και το πορτογαλικό κράτος, διότι με τον τρόπο αυτό οι χρεωκοπημένες αυτές χώρες δεν δίνουν ερεθίσματα στην οικονομία τους, αλλά τα χρήματα εξαφανίζονται στις μαύρες τρύπες των εγχώριων τραπεζών προκειμένου αυτές να "γεμίσουν" τους ισολογισμούς τους και να μην παραδώσουν τα χρήματα στην οικονομία. Το πρόβλημα δεν λύνεται με την παροχή δανείων».
- Πώς λύνεται το πρόβλημα;«Εάν υπήρχε πολιτική βούληση, η κρίση του Ευρώ θα μπορούσε να έχει λυθεί σε ένα μήνα. Τρία πράγματα είναι απαραίτητα: Πρώτον, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα έπρεπε να χορηγεί δάνεια σε χώρες, που έχουν αποκοπεί από τις αγορές κεφαλαίου, αλλά να αναχρηματοδοτεί τις τράπεζες. Δεύτερον, θα πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα χρέους. Αυτό μπορεί να γίνει με ευρωομόλογα, που θα εκδώσει η ΕΚΤ. Με τον τρόπο αυτό θα μειώνονταν τα επιτόκια σε επίπεδα κάτων του 3%. Τρίτον, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για ανάπτυξη, όχι όμως μέσω δημοσίων δαπανών, αλλά με άμεση χρηματοδότηση από πλευράς Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της ανεξάρτητης τράπεζας της Ε.Ε., η οποία θα μπορούσε να διαμορφώσει ένα πανευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα».
- Είναι συχνές οι καταχωρίσεις σας σε μπλογκς το τελευταίο διάστημα επί μίας μεταρρύθμισης της δομής της Ευρωζώνης. Για ποιό λόγο ξεκινήσατε να γράφετε επί του θέματος αυτού;«Η κρίση του Ευρώ ήταν αυτή που με παρακίνησε, επειδή οι ανοησίες επισκιάζουν τα λογικά επιχειρήματα στη συζήτηση που διεξάγεται. Η κρίση συνεχίζεται, επειδή η πολιτική δεν ορθώνεται στο ύψος των περιστάσεων. Ολόκληρη η Ευρώπη υποφέρει από αυτό. Οι Ελληνες γίνονται ολοένα πιο εχθρικοί απέναντι στους Γερμανούς και οι Γερμανοί απέναντι στους Ελληνες. Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη, ειδικά τώρα».
Πηγη: tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου