Η λίστα ιστολογίων μου

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Στα άδυτα του μεγαλύτερου αστεροσκοπείου, 25 χρόνια στον Ψηλορείτη

Εικοσιπέντε χρόνια πέρασαν από την ίδρυση του αστεροσκοπείου στην Κρήτη στον επιβλητικό Ψηλορείτη, 21 χιλιόμετρα από τα Ανώγεια και σε υψόμετρο 1750 μέτρων.

Το αστεροσκοπείο του Σκίνακα, που για πολλούς η δημιουργία του είχε ορισθεί ως στόχος ζωής αλλά και ως μία ρομαντική διαδρομή μέσα στον ανυπέρβλητο κόσμο της επιστήμης, είναι το μεγαλύτερο, εν ενεργεία, αστεροσκοπείο, της Ελλάδας και από τα καλύτερα του κόσμου, όπως επισημαίνει και ο Γερμανός εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ Εξωγήινης Φυσικής καθηγητής Χέρεντελ, ο οποίος βρέθηκε στον Ψηλορείτη στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του αστεροσκοπείου Σκίνακα.

Μέσα την πολύτιμη προσφορά του αστεροσκοπείου στην επιστήμη και στην κοινωνία είναι και η παρατήρηση του κομήτη του Χάλεϊ, η άφιξη του οποίου επρόκειτο να γειτνιάσει τη γη, την άνοιξη του 1986 μετά από 76 χρόνια περιπλάνησής του. Όπως επισημαίνει ο Γερμανός καθηγητής, «το συγκεκριμένο αστεροσκοπείο κάνει ερευνητική δουλειά που δεν κάνουν άλλα πολύ μεγαλύτερα». Αξίζει να σημειωθεί πως παρατηρήσεις από το αστεροσκοπείο του Σκίνακα περιλαμβάνονται σε περισσότερες από 100 ερευνητικές εργασίες, που έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
http://www.imerisia.gr/default.asp?catid=12410

Το αστεροσκοπείο του Σκίνακα, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το δήμο Ανωγείων στον Ορεινό Μυλοπόταμο Ρεθύμνου. Η συγκεκριμένη κορυφή προσφέρει άριστες συνθήκες για αστρονομικές παρατηρήσεις υψηλής ποιότητας σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου.

Άρχισε να κατασκευάζεται στη δεκαετία του 1980 στο πλαίσιο συνεργασίας του πανεπιστημίου Κρήτης (τμήμα αστροφυσικής) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και του διαστημικού ινστιτούτου Μονάχου. Διαθέτει τέσσερις θόλους στους οποίους είναι τοποθετημένα τρία τηλεσκόπια, καθώς επίσης χώρους εστίασης και αποθήκευσης.



Ένας από τους θόλους είναι τοποθετημένος σε πέτρινη κατασκευή στη δυτική πλευρά του χώρου και βλέπει προς το Ρέθυμνο. Διαθέτει τηλεσκόπιο με καθρέπτη 30cm. Στο νότιο τμήμα υπάρχει ένας μικρός θόλος, ο οποίος προς το παρόν παραμένει κενός και με προοπτική τη μεταφορά του στις εγκαταστάσεις Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο για να διευκολύνει τις μελέτες φοιτητών.



Στη νοτιανατολική πλευρά υπάρχουν δύο αδελφοί αλουμινένιοι θόλοι, τοποθετημένοι σε τσιμεντένια κατασκευή. Ο ένας διαθέτει τηλεσκόπιο με καθρέπτη 30cm και χρησιμοποιείται συγχρόνως για προβολή ενδιαφερόντων διαφανειών για τους επισκέπτες.

Σε απόσταση 20μ από τον παραπάνω θόλο βρίσκεται η καρδιά του αστεροσκοπείου, η οποία αποτελείται από σύγχρονο τηλεσκόπιο με καθρέπτη 130cm, τύπου Ritchey Cretien, δυνατότητας πλήρους κίνησης προς στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, στην οποία επιβοηθούν τέσσερα μεγάλα μοτέρ. Στο ισόγειο βρίσκονται υπερσύγχρονοι υπολογιστές που έχουν σαν έργο τους τον εγκλωβισμό στόχων που στην περίπτωση της συγκεκριμένης επιστήμης αφορούν σε διάφορα ουράνια αντικείμενα, καθώς και η επεξεργασία όλων των πληροφοριών που συλλέγουν κατά την παρατήρηση αυτών. Η μόνιμη παρουσία επιστημονικού προσωπικού (αστροφυσικός - τεχνικός) εγγυάται την ομαλή λειτουργία του αστεροσκοπείου.

Χιλιάδες είναι οι επισκέπτες του Αστεροσκοπείου, ενώ ο χώρος μαγνητίζει όχι μόνο όσους ασχολούνται με την επιστήμη της Αστροφυσικής αλλά και όσους πιστεύουν πως το Σύμπαν είναι μία… μικρή γειτονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου