Η λίστα ιστολογίων μου

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Ο Χαρτισμός ήταν, πιθανώς, το πρώτο μαζικό εργατικό κίνημα στον κόσμο.



Όσοι ετοιμάζονται για μαζικές κινητοποιήσεις καλό είναι να γνωρίζουν και τις κινητοποιήσεις άλλων εποχών, είτε για να αποφύγουν τα λάθη τους, είτε για να αντιγράψουν τα σωστά. Με απογοήτευση, ίσως, θα δουν ότι τα σημερινά συνθήματα για έλεγχο της αυθαιρεσίας των πολιτικών ακούγονταν από τότε
Ο Χαρτισμός ήταν ένα κίνημα για πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τα μέσα του 19ου αιώνα, κυρίως μεταξύ 1838 και 1850.
Πήρε το όνομά του από τον Χάρτη του Λαού του 1838, που όριζε τους έξι κύριους στόχους του κινήματος, όπως:
  1. Μια ψήφος για κάθε άνθρωπο άνω των είκοσι ενός ετών, που έχει σώας τας φρένας, και δεν έχει υποβληθεί σε τιμωρία για έγκλημα.
  2. Μυστική ψηφοφορία. – Για την προστασία του εκλογέα κατά την άσκηση της ψήφου του.
  3. Καμία προαπαίτηση ύπαρξης ιδιοκτησίας για τα μέλη του Κοινοβουλίου – καθιστώντας έτσι δυνατό στους ψηφοφόρους στις εκλογικές περιφέρειες να εκλέξουν το άτομο της επιλογής τους, είτε είναι πλούσιος είτε φτωχός.
  4. Πληρωμή των μελών του κοινοβουλίου, επιτρέποντας έτσι μια τίμια έμπορο, έναν εργάτη, ή όποιο άλλο πρόσωπο, να εκπροσωπήσει μια εκλογική περιφέρεια, χωρίς να τον εμποδίζει οικονομικά να ασχοληθεί με τα συμφέροντα της χώρας.
  5. Ανάλογες εκλογικές περιφέρειες, εξασφαλίζοντας το ίδιο ποσοστό εκπροσώπησης για τον ίδιο αριθμό εκλογέων, αντί να επιτρέπεται στις μικρές εκλογικές περιφέρειες να ισοσκελίζουν την ψήφο των μεγάλων.
  6. Ετήσια κοινοβούλια, επιτρέποντας έτσι πιο τελεσφόρο ελέγχο, ενάντια στη δωροδοκία και τον εκφοβισμό, ώστε τα μέλη, αφού θα εκλέγονται για ένα έτος μόνο, να μην μπορούν να προδώσουν τους ψηφοφόρους τους όπως τώρα
  7. http://www.24grammata.com/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου