Η λίστα ιστολογίων μου

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Τηλεκατευθυνόμενη κάμερα αποκαλύπτει ασύλητο τάφο των Μάγιας


Κανένα ανθρώπινο μάτι δεν είχε αντικρίσει τον ιερό χώρο εδώ και 1.500 χρόνια. Μια μικροσκοπική τηλεχειριζόμενη κάμερα μπόρεσε τελικά να κοιτάξει έναν ασύλητο τάφο των Μάγιας στο Μεξικό και να θαυμάσει τους πορφυρούς τοίχους, τις νωπογραφίες και τα πολύτιμα κτερίσματα.


O τάφος, αναφέρει το Reuters, είχε εντοπιστεί το 1999 μέσα σε μια μισοθαμμένη πυραμίδα (ένθετη αριστερά) η οποία βρίσκεται στα ερείπια της αρχαίας πόλης του Παλένκε στην πολιτεία Τσιάπας του Μεξικού. Μέχρι σήμερα, όμως, οι αρχαιολόγοι δεν είχαν καταφέρει να αποκτήσουν πρόσβαση στον θάλαμο, στον οποίο πιστεύεται ότι βρίσκονται τα λείψανα ενός ηγεμόνα των Μάγιας που έζησε το διάστημα 431-500 μ.Χ.

«Τα χαρακτηριστικά του ταφικού χώρου υποδεικνύουν ότι τα οστά θα μπορούσαν να ανήκουν σε έναν ιερό άρχοντα από το Παλένκε, πιθανώς κάποιου από τους ιδρυτές μιας δυναστείας» δήλωσε η Μάρθα Κουέβας του μεξικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας.

Η κάμερα κατέβηκε στον θάλαμο από μια μικρή οπή στην κορυφή της πυραμίδας. Πέντε μέτρα χαμηλότερα, μετέδωσε εικόνες των κατακόκκινων τοίχων στους οποίου διακρίνονται νωπογραφίες με ανθρώπινες φιγούρες. Εντόπισε επίσης κεραμικά, καθώς και ένα νεκρικό κάλυμμα από νεφρίτη και φίλντισι.

Το Παλένκε ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις των Μάγιας, οι οποίοι άκμασαν στην Αμερική από το 250 έως το 900 μ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου