Η λίστα ιστολογίων μου

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ετοιμάστε το σώμα σας για την πρώτη βουτιά

Της Κωνσταντίνας Καρασούλη, MSc
  • Θέστε τον προσωπικό σας στόχο. Ζυγιστείτε σήμερα και βάλτε τον στόχο για την απώλεια βάρους που θέλετε να πετύχετε. Γράψτε τους δύο αριθμούς σε ένα κομμάτι χαρτί.
  • Αποφασίστε ποια μέθοδο θα ακολουθήσετε, καθώς υπάρχουν 2 τρόποι αδυνατίσματος: 'Ο γρήγορος και ο σωστός'. Μονοφαγικές και χημικές δίαιτες, ροφήματα που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα γευμάτων, δίαιτες αποτοξίνωσης, διαιτητικά γεύματα στο σπίτι είναι μερικές μόνο από τις λύσεις που προτείνονται για γρήγορη και εύκολη απώλεια βάρους και ανήκουν στην πρώτη μέθοδο αδυνατίσματος. Παρόλο που τα αποτελέσματα είναι θεαματικά στην αρχή, δυστυχώς είναι προσωρινά. Και αυτό γιατί το σώμα αλλά και το 'πνεύμα' μας εξαντλούνται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να παραιτούμαστε γρήγορα από την προσπάθεια και να επαναφέρουμε πολύ σύντομα τις παλιές μας κακές διατροφικές συνήθειες στο προσκήνιο, μαζί φυσικά με τα απολεσθέντα κιλά μας. Γεγονός καθόλου βέβαια ενθαρρυντικό, καθώς το καλοκαίρι διαρκεί τουλάχιστον 3 μήνες, διάστημα στο οποίο σίγουρα θέλουμε να διατηρήσουμε το βάρος μας στα επιθυμητά επίπεδα. Επιπλέον, η απώλεια κιλών που έχει συντελεστεί δεν συνοδεύεται από παράλληλη μείωση του σωματικού λίπους, που είναι και ο απώτερος σκοπός σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους. Η δεύτερη μέθοδος αδυνατίσματος χαρακτηρίζεται από ισορροπία και ποικιλία, χωρίς στερήσεις συγκεκριμένων τροφίμων. Συνοδεύεται από μια ήπια μείωση των θερμίδων που καταναλώνουμε καθημερινά, λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητα και την ποσότητα των τροφίμων. Η απώλεια βάρους μπορεί να είναι πιο αργή, και αυτό όχι πάντα, αλλά περισσότερο εμφανής, όσον αφορά την εξωτερική μας εμφάνιση (καθώς χάνεται σημαντικό ποσοστό λίπους). Δεν διατρέχουμε κανέναν απολύτως κίνδυνο για την υγεία μας, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με ήδη βεβαρυμένο ιστορικό (π.χ αναιμία).

Τα επόμενα tips θα σας δώσουν μια ιδέα για το πώς να χάσετε απλά, σωστά και υγιεινά 3-5 κιλά τώρα το καλοκαίρι:
  • Ξεκινήστε την ημέρα σας με πρωινό. Αναμφίβολα αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, καθώς ενεργοποιεί το βασικό μεταβολικό ρυθμό και 'τακτοποιεί' κατά ένα τρόπο τα γεύματα της υπόλοιπης ημέρας. Ένα μπωλ γάλα με δημητριακά είναι μια καλή επιλογή.
  • Καθιερώστε το πιάτο φρούτου για τα γεύματά σας. Η μικρότερη μερίδα είναι πολύ σημαντικό βήμα για τον αποτελεσματικό έλεγχο του βάρους.
  • Πρέπει πάντα να καταναλώνετε σαλάτα μαζί με το κυρίως γεύμα. Με αυτόν τον τρόπο θα λάβετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών και θα νιώσετε κορεσμό με μικρότερη ποσότητα τροφής από το κύριο πιάτο. Προσοχή, όμως, στην ποσότητα του ελαιόλαδου.
  • Η καθημερινή σας διατροφή πρέπει απαραίτητα να περιέχει 2 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων με μειωμένα λιπαρά, φρούτα και λαχανικά. Το κόκκινο κρέας πρέπει να καταναλώνεται 1-2 φορές την εβδομάδα και από 1 φορά το κοτόπουλο και το ψάρι.
  • Μην αποκλείσετε την κατανάλωση αμυλούχων τροφών (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες), οι οποίες φυσικά και μπορούν να συνδυαστούν με κρέας, κοτόπουλο και ψάρι. Σημασία εδώ έχει η ποσότητα και όχι το είδος. Μπορείτε, για παράδειγμα, να μην τρώτε ψωμί, όταν το κυρίως πιάτο περιέχει πατάτες, ρύζι ή μακαρόνια.
  • Τα όσπρια και τα λαδερά φαγητά πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή μας, και να είναι μαγειρεμένα με μέτρια ποσότητα ελαιόλαδου.
  • Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ. Οίνος ευφραίνει μεν καρδίαν, περιέχει δε μεγάλη ποσότητα θερμίδων, όταν καταναλώνεται χωρίς μέτρο. Ένα ποτό την εβδομάδα αρκεί!
  • Οργανωθείτε – Οργανωθείτε – Οργανωθείτε! Φροντίστε για τις σωστές προμήθειες τροφίμων στο σπίτι και το γραφείο (φρούτα, σαλάτες, δημητριακά, κράκερς). Προγραμματίστε τι θα φάτε την επόμενη μέρα από την προηγούμενη. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε την εύκολη λύση του έτοιμου φαγητού και τις διατροφικές παρασπονδίες.
  • Περιορίστε τα γλυκά. Επειδή οι περισσότεροι από εμάς είναι επιρρεπείς στο οπτικό ερέθισμα και τρώνε ακόμη και όταν δεν το επιθυμούν πραγματικά, διώξτε τα γλυκά από το περιβάλλον, στο οποίο κινείστε ή τοποθετείστε τα σε σημεία όπου δεν θα είναι ορατά.
  • Μην ξεχνάτε την άσκηση, η οποία θα βοηθήσει σημαντικά στην απώλεια των κιλών. Συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη και ταχύτερη απώλεια βάρους, όταν συνδυαστεί σωστά με τη διατροφή. Κάντε, λοιπόν, την άσκηση σύμμαχό σας στο αδυνάτισμα.
  • Απευθυνθείτε στους ειδικούς! Επειδή η απώλεια βάρους, είτε τριών, είτε εικοσιτριών κιλών, αποτελεί ιατρική πράξη, φροντίστε να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας και τη σωστή καθοδήγηση από τον διαιτολόγο σας, στο δρόμο προς το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Πηγές: www.nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου