Η λίστα ιστολογίων μου

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Το Hubble «ζουμάρισε» τον Κένταυρο Α...

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble τράβηξε τις πιο εντυπωσιακές και λεπτομερείς εικόνες που έχουμε μέχρι σήμερα στη διάθεση μας από τον γαλαξία Κένταυρος Α. Τις εικόνες κατέγραψε η Wide Field Camera 3, μια κάμερα που παράγει φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και χρησιμοποιείται για τη φωτογράφιση γαλαξιών. Στις νέες φωτογραφίες αποτυπώνονται με μεγάλη λεπτομέρεια περιοχές του γαλαξία που....
καλύπτονται από πυκνή κοσμική σκόνη. 

Ο Κένταυρος Α

Ο Κένταυρος Α, γνωστός και ως NGC 5128Ο, βρίσκεται σε απόσταση 11 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη και είναι από τους πιο κοντινούς σε εμάς γαλαξίες. Πρόκειται για ένα ελλειπτικό γαλαξία με παράξενη μορφολογία και χαρακτηριστικά. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Κένταυρος Α  είναι προϊόν της σύγκρουσης δύο κανονικών γαλαξιών. 

Ο γαλαξίας διαθέτει πλήθος αστρικών σμηνών αλλά  παράλληλα πολλές περιοχές του περιβάλλονται απο σκοτεινές λωρίδες σκόνης. Κοντά στο κέντρο του έχουν απομείνει κοσμικά συντρίμμια που καταναλώνονται από μια κεντρική μαύρη τρύπα με μάζα δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου.


Θ. Λαϊνας

Πηγή:   tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου