Η λίστα ιστολογίων μου

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Σε μαγνητική θάλασσα τα Voyagers βγαίνουν από το Ηλιακό Σύστημα Τα δύο εξερευνητικά σκάφη βρίσκονται σε απόσταση 17 δισ. χλμ από την Γη




Οι ακρίτες του διαστήματος, τα δίδυμα σκάφη Voyager, συνεχίζουν το μοναχικό ταξίδι τους στο διάστημα πλησιάζοντας στην έξοδο από το ηλιακό μας σύστημα. Όπως ανακοίνωσε η NASA τα δύο σκάφη βρίσκονται στα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος και πετούν μέσα σε μια μαγνητική θάλασσα, μια περιοχή φορτισμένων σωματιδίων που προέρχονται κυρίως από τον Ήλιο. Βγαίνοντας από αυτή την περιοχή τα δύο σκάφη θα βρεθούν στον....
διαστρικό χώρο που βρίσκεται πλέον έξω από τα όρια του ηλιακού μας συστήματος. 

Οι δίδυμοι εξερευνητές

Το Voyager 1 εκτοξεύθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1977, και το αδελφό διαστημόπλοιο Voyager 2 στις 20 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς. Αρχικός στόχος των αποστολών αυτών ήταν η εξερεύνηση του Δία, του Κρόνου και του Ουρανού, έργο που ολοκληρώθηκε το 1989. Προς έκληξη των επιστημόνων τα δύο σκάφη όχι μόνο συνέχισαν απρόσκοπτα την πορεία τους αλλά δεν σταμάτησαν ποτέ να στέλνουν πληροφορίες και δεδομένα παρέχοντας πολύτιμα στοιχεία από τις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος. 

Ηλιόσφαιρα και Ηλιόπαυση

Τα δύο σκάφη βρίσκονται πλέον σε απόσταση 17 δισ. χλμ από τη Γη και έχουν διεισδύσει στην ηλιόσφαιρα η οποία καθορίζει τα όρια του ηλιακού συστήματός μας. Η ηλιόσφαιρα είναι μια περιοχή που τροφοδοτείται από τον ηλιακό άνεμο που ρέει έξω από τον Ήλιο και περιλαμβάνει μαγνητικά πεδία και ιονισμένα άτομα από το στέμμα του Ήλιου που ταξιδεύουν με υπερηχητικές ταχύτητες. 

Κοντά στα όρια του ηλιακού συστήματος, ο διαστρικός άνεμος (που δημιουργείται σε άλλα μέρη στον γαλαξία), συγκρούεται με τον ηλιακό άνεμο δημιουργώντας γιγάντιες «μαγνητικές φυσαλίδες» που έχουν διάμετρο δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Τα δύο Voyager κινούνται με ταχύτητα προς την λεγόμενη  ηλιόπαυση που είναι το όνομα για το ασαφές όριο μεταξύ της ηλιόσφαιρας και του διαστρικού ανέμου έξω από το ηλιακό σύστημα. Βγαίνοντας από το ηλιακό μας σύστημα τα δύο σκάφη θα έχουν κατεύθυνση προς το κέντρο του Γαλαξία.


Θ. Λαϊνας

Πηγή:    tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου