Η λίστα ιστολογίων μου

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Άνθρωποι σε αστεροειδή το 2025...

Παράλληλα με τις προετοιμασίες για μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη όπως έγινε γνωστό η NASA σχεδιάζει μια ανάλογη αποστολή και σε ένα αστεροειδή. Οι επιτελείς της αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας θέλουν το 2025 αστροναύτες να πατήσουν το έδαφος ενός αστεροειδούς σε ένα εγχείρημα που θυμίζει την ταινία "Αρμαγεδδών" όπου ο Μπρους Γουίλις και οι σύντροφοι του προσεδαφίστηκαν σε ένα αστεροειδή με σκοπό να....
τον ανατινάξουν. 

Οι αστεροειδείς είναι σώματα τα οποία κατά τον σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος δεν κατάφεραν να προστεθούν στα υλικά δημιουργίας ενός βραχώδους πλανήτη ή κάποιου δορυφόρου και έκτοτε κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαστημικό κενό. Η μελέτη και η ανάλυση του εδάφους τους θα δώσει στους επιστήμονες πολύ σημαντικές πληροφορίες για την γέννηση του ηλιακού μας συστήματος. 

Η αποστολή στον διαστημικό βράχο


Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές θα επιλεγεί ένας αστεροειδής με μέγεθος παρόμοιο με αυτό ενός μεγάλου κτιρίου και οι αστροναύτες θα τον πλησιάσουν όταν αυτός θα βρίσκεται πέντε εκατομμύρια μίλια μακριά από την Γη. Πρόκειται για απόσταση 20 φορές μεγαλύτερη από αυτή που έχει ταξιδέψει μέχρι σήμερα ο άνθρωπος στο Διάστημα. 

Η αποστολή θα διαρκέσει περίπου έξι μήνες και στόχος της θα είναι η προσεδάφιση των αστροναυτών στον αστεροειδή και η συλλογή δειγμάτων του εδάφους του. Οι αστροναύτες θα ταξιδέψουν για τρεις μήνες μέχρι να συναντήσουν τον αστεροειδή, θα παραμείνουν πέντε μέρες σε αυτόν και στην συνέχεια θα επιστρέψουν στην Γη. 

Εκτός από την συλλογή των δειγμάτων η αποστολή θεωρείται σημαντική για δύο ακόμη λόγους. Οι αστροναύτες θα εκτεθούν επί μακρόν στην κοσμική ακτινοβολία δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους επιστήμονες να διαπιστώσουν τις επιπτώσεις της και να αναπτύξουν νέες μεθόδους προφύλαξης. Επίσης το μακρινό αυτό διαστημικό ταξίδι θα αποτελέσει ένα είδος "πρόβας" για την επανδρωμένη αποστολή στον Άρη η οποία έχει προγραμματιστεί για το 2030. 


Πηγή:    http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=392230

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου