Η λίστα ιστολογίων μου

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ


Οι Έλληνες της διασποράς, ταγμένοι να υπηρετούν τη σκλαβωμένη πατρίδα από τα ξένα, έβαλαν ως βασικό στόχο τους να αναζωπυρώσουν την τρεμάμενη «εσωτερική» φλόγα του κάθε Έλληνα για την ελευθερία.
Έτσι, το 1784 γίνεται στη Βιέννη από τον τυπογράφο Γεώργιο Βεντότη, η πρώτη απόπειρα έκδοσης ελληνικής εφημερίδας.
Το 1790 πραγματοποιείται, πάλι στη Βιέννη, η δεύτερη προσπάθεια από τους αδελφούς Μαρκίδες Πούλιους και κυκλοφορεί η εφημερίδα με τον τίτλο «Εφημερίς». Νέες προσπάθειες γίνονται ξανά στην Αυστριακή πρωτεύουσα το 1811, από ένα διδάσκαλο του γένους, τον ιερωμένο Άνθιμο Γαζή. Εκδίδει την εφημερίδα «Λόγιος Ερμής».
Την 1η Αυγούστου του 1821, στην Καλαμάτα, στο μικρό τυπογραφείο που έφερε μαζί του ο Δημήτριος Υψηλάντης, τυπώνεται η εφημερίδα «Σάλπιγξ Ελληνική».
Η «Ελληνική Σάλπιγγα» διέκοψε όμως την κυκλοφορία της, μετά την έκδοση και του τρίτου φύλλου, στις 20 Αυγούστου του 1821.
Ο λόγος; Η εξ άνωθεν παρέμβαση, λόγω της κριτικής που ασκούσε!

Από τότε μέχρι σήμερα η δημοσιογραφία δεν πέθανε…αντιθέτως μάλιστα!
Η χώρα μας είναι η πρώτη παγκοσμίως, που εκδίδει, τις περισσότερες εφημερίδες συγκριτικά με τον πληθυσμό της. Η ελευθερία του τύπου είναι δείγμα του πολιτικού και πνευματικού επιπέδου μιας χώρας και ο Τύπος συμβάλλει στη διαμόρφωση αυτού του επιπέδου.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η ελευθεροτυπία και οι άνθρωποι που την υπηρετούν ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΠΟΤΕ! 
http://istorikesselides.blogspot.com/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου