Η Ερείκουσα είναι το βορειότερο νησιωτικό σημείο της ελληνικής επικρατείας, η βορειότερη κατοικημένη νήσος των εφέσπερων θαλασσών μας και φυσικά το βορειότερο από τα Διαπόντια νησιά. Η νήσος που διαστυλεί ζωτικά εθνικά συμφέροντα στην Αδριατική – και γι’ αυτό πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Ήταν λάθος που ο «Καλλικράτης» την ενέταξε στην Κέρκυρα.
Με το που πατάς εδώ, αισθάνεσαι την γαλήνη. Έναν μυστικισμό, μια ευφορία και μια άμεση οικειότητα… Και μάλλον δεν έχεις την αίσθηση πως έφθασες σε νησί, λόγω της πυκνής βλαστήσεως! Αυτό δεν είναι νησί! Είναι ένα δάσος πάνω στην θάλασσα ή, αν θέλετε, ένας επιπλέων ανθόκηπος! Μόνον η θάλασσα σου υπενθυμίζει πως είσαι σε νησί…
Εάν έλθετε Ιούλιο, θα ιδείτε τις παραλίες του νησιού κατάσπαρτες από λευκά κρινάκια… Καλοσυντηρημένα σπίτια, με όμορφους λαχανόκηπους, αλλά και αμπέλια και ροδακινιές, αχλαδιές, μηλιές, λεμονιές, πορτοκαλιές, ανθόκηπους, τεράστιους αθάνατους, καθαρούς σκυρόστρωτους δρόμους. Κάθε σπίτι έχει και το ιδικό του πηγάδι, γιατί η κάτομβρος Ερείκουσα έχει άφθονο και καλό νερό – αυτό φαίνεται άλλωστε με την πρώτη. Τάξη, γούστο, μεράκι και προ παντός καθαριότητα! Στην καντίνα του μώλου μπορείτε να νοικιάσετε και ποδήλατα! Τα αυτοκίνητα είναι άχρηστα.
Από την αμμουδερή παραλία του Πόρτο, έχετε τρεις επιλογές: 1. Αριστερά, προς το ψαρολιμανάκι. 2. Ευθεία, προς αστυνομία – ελικοδρόμιο – Φύκι. 3. Δεξιά, προς το… κέντρο, που περνά από τα μαγαζιά, το ξενοδοχείο και συνεχίζει προς Φύκι, Δένδρα, Μπραγκίνη, κλπ. [...].
Το μεγαλύτερο καύχημα των Ερεικουσιωτών δεν είναι ότι έχουν το πιο εν τάξει νησίΑλλά ότι έχουν πάει στο… Φεγγάρι!
Για να ακριβολογούμε, στην πρώτη αποστολή της NASA, το 1969, ένας εκ των κορυφαίων της αμερικανικής διαστημικής εταιρείας, ο Χρήστος Κατέχης του Όθωνος, ήταν από την Ερείκουσα! Οι αστροναύτες άφησαν – μεταξύ άλλων – στο έδαφος της Σελήνης και μια χρυσή πλακέττα, με τα ονόματα της επιστημονικής ομάδος της NASA, που συνέβαλε σε αυτό το κατόρθωμα. Σε αυτήν την πλακέτα, αναφέρεται και:

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΕΧΗΣ,
ΕΡΕΙΚΟΥΣΑ, ΚΕΡΚΥΡΑ, ΕΛΛΑΔΑ

Έτσι, η Ερείκουσα είναι το μόνο ελληνικό νησί που αναφέρεται στην Σελήνη!

Προσαρμοσμένο από: Ελληνικό Πανόραμα, τεύχος 81,
στ. “Ελληνικές λεπτομέρειες”, άρθρο του Γιώργου Λεκάκη (φώτο από erikoysa.gr)

Παρνασσός blog