Η λίστα ιστολογίων μου

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Ανακάλυψαν στη Βουλγαρία τον αρχαιότερο οικισμό της Ευρώπης



Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011, 06:05
Κοντά στο χωριό Γιουνάτσιτε, του Νομού Πάζαρτζικ, της Νότιας Βουλγαρίας, οι επιστήμονες ανακάλυψαν αρχαιότερο οικισμό της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της βουλγαρο-ελληνικής ομάδας ανασκαφών αναπλ. καθ. Γιάβορ Μπογιατζίεφ, πρόκειται για έναν πολιτισμό που υπήρχε πριν από 6800 χρόνια στα εδάφη της σημερινής Βουλγαρίας, και ο οποίος είναι αρκετά αρχαιότερος από τον μυκηναικό.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τείχη πόλης, μια πύλη μεγάλου οικισμού, καθώς και ένα χαντάκι με πλατφόρμα εναντίον επιδρομέων.

"Πρόκειται για έναν ανεπτυγμένο πολιτισμό με άριστες γνώσεις της τέχνης και των τεχνών", ισχυρίζονται επιστήμονες.

Τα αποτελέσματα των ανασκαφών κοντά στο χωριό Γιουνάτσιτε, του Νομού Πάζαρτζικ, επιτρέπουν στους αρχαιολόγους να συμπεράνουν ότι ανακάλυψαν τον αρχαιότερο οικισμό της Ευρώπης.

"Νομίζω ότι έχουμε λόγους να ισχυριστούμε ότι πρόκειται για το πρωτότυπο της ευρωπαικής πόλης – την Πρωτόπολη, η οποία διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία μιας πόλης", λέει ο αναπλ. καθ. Γιάβορ Μπογιατζίεφ.

Ο επικεφαλής των ανασκαφών είναι πεπεισμένος ότι οι άνθρωποι που κατοικούσαν τον οικισμό αυτό ήταν αρκετά ανεπτυγμένοι, γνώριζαν την τέχνη και τις τέχνες.

Ο ίδιος οικισμός απλωνόταν σε έκταση περίπου 100 000 τ. μ. Πίσω από τα τείχη έμενε το ευγενέστερο μέρος του πληθυσμού.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν και έναν σκελετό άντρα κυριολεκτικά έξω από τις πύλες του τείχους.
Δεκάδες πήλινα αγγεία πάλι βρέθηκαν κοντά στο χαντάκι του κάστρου. Σύμφωνα με αρχαιολόγους, παρόμοιο κάθετο πάτωμα αποτελεί μοναδικό εύρημα στην αρχαιολογία.

Πηγή:grreporter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου