Η λίστα ιστολογίων μου

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Αριστοτέλης – Αθηναίων Πολιτεία – Ποιοι είχαν το δικαίωμα του πολίτη

Η σημερινή μορφή του πολιτεύματος είναι η εξής: Στο σώμα των πολιτών ανήκουν εκείνοι που και οι δύο γονείς του είναι Αθηναίοι πολίτες. Γράφονται στον κατάλογο των δημοτών σε ηλικία δεκαοκτώ χρονών. Όταν εγγράφονται, οι ήδη δημότες ψηφίζουν ενόρκως για αυτούς, πρώτον αν θεωρούν ότι έχουν την απαραίτητη ηλικία από το νόμο· αν κρίνουν ότι δεν την έχουν, οι υποψήφιοι επιστρέφουν στις τάξεις των παίδων· και δεύτερον, αν είναι γεννημένοι ελεύθεροι όπως προβλέπεται από το νόμο. Μετά, αν απορρίψουν κάποιον ως μη ελεύθερο, αυτός κάνει έφεση στο δικαστήριο και οι δημότες επιλέγουν πέντε από αυτούς ως κατηγόρους· αν βρουν ότι κάποιος δεν έχει το δικαίωμα να εγγραφεί ως πολίτης, η πόλη τον πουλά για δούλο. Αν κερδίσει την υπόθεση, οι δημότες είναι υποχρεωμένοι να τον εγγράψουν.
Μετά από αυτό, η βουλή ελέγχει αυτούς που έχουν εγγραφεί κι αν κάποιος βρεθεί να είναι μικρότερος από δεκαοχτώ χρονών, επιβάλλει πρόστιμο στους δημότες που τον ενέγραψαν. Όταν οι έφηβοι ελεγχθούν, οι πατέρες τους συναντιούνται κατά φυλές και διαλέγουν μετά από όρκο τρεις από κάθε φυλή πάνω από σαράντα χρονών, οι οποίοι θεωρούνται ως οι καλύτεροι και οι πιο κατάλληλοι για να αναλάβουν τους εφήβους. Από αυτούς ο λαός εκλέγει με ανάταση χεριών έναν από κάθε φυλή ως σωφρονιστή και απ’ όλους τους άλλους Αθηναίους έναν κοσμητή για όλους.

Αφού πάρουν όλους τους εφήβους, πρώτα κάνουν μια περιοδεία στα ιερά, μετά κατευθύνονται στον Πειραιά, όπου εγκαθιστούν άλλους ως σκοπούς στη Μουνιχία και άλλους στην Ακτή. Ο δήμος εκλέγει γι’ αυτούς ακόμη δύο παιδαγωγούς και δασκάλους για να τους μάθουν οπλομαχία, τοξοβολία, ακοντισμό και ρίψη καταπέλτη. Χορηγείται ακόμη για τη διατροφή των σωφρονιστών μια δραχμή στον καθένα και τέσσερις οβολοί σε κάθε έφηβο. Ο κάθε σωφρονιστής παίρνει τα χρήματα που ανήκουν στους εφήβους της δικής του φυλής, αγοράζει από κοινού τα αναγκαία για όλους (γιατί τρώνε κατά φυλές) και μεριμνά αυτός για όλα.
Έτσι περνούν τον πρώτο χρόνο. Τον επόμενο χρόνο, όταν γίνει εκκλησία του δήμου στο θέατρο, οι έφηβοι επιδεικνύουν στο λαό όσα έμαθαν και λαμβάνουν από την πολιτεία μια ασπίδα και ένα δόρυ. Κατόπιν περιπολούν στα σύνορα της χώρας και περνούν το χρόνο τους ως σκοποί.
Τα δύο αυτά χρόνια που περνούν ως φρουροί φορούν χλαμύδες. Είναι απαλλαγμένοι από κάθε φορολογία· επίσης, για να μην έχουν λόγο να απουσιάσουν, δεν επιτρέπεται να λάβουν μέρος σε δίκες ούτε ως κατήγοροι ούτε ως υπερασπιστές, εκτός από περιπτώσεις που αφορούν σε κληρονομικές υποθέσεις ή γυναίκα επίκληρο ή αν ανατεθεί σε κάποιον κληρονομικό ιερατικό αξίωμα. Στο τέλος των δύο χρόνων, οι έφηβοι γίνονται μέλη της τάξης των πολιτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου