Η λίστα ιστολογίων μου

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Φάρμακο θα βοηθά την καρδιά να αναγεννάται




Φάρμακο που οδηγεί την καρδιά να ‘επιδιορθωθεί’ χρησιμοποιήθηκε σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια.
Η βλάβη που προκαλείται από την καρδιακή προσβολή προηγουμένως θεωρούνταν μόνιμη.
Ωστόσον έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Nature', έδειξε ότι το φάρμακο, θυμοσίνη βήτα 4, αν χρησιμοποιηθεί πριν από μια καρδιακή προσβολή μπορεί να ετοιμάσει την καρδιά για 'επιδιόρθωση'.
Ερευνητές στο University College του Λονδίνου εξέτασαν ομάδα κυττάρων που μπορούν να μεταμορφωθούν σε διαφορετικούς τύπους καρδιακού ιστού σε ένα έμβρυο.
Ενήλικα προγονικά κύτταρα προερχόμενα από το επικάρδιο βρίσκονται στην καρδιά εν υπνώσει. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν χημική ουσία, την θυμοσίνη βητα 4, για να διεγείρουν τα κύτταρα.
Ο Καθηγητής Paul Riley, από το University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι τα ενήλικα επικαρδιακά κύτταρα που βρίσκονται στην καρδιά μπορούν να ενεργοποιηθούν να γυρίσουν προς τα μέσα και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέου καρδιακού μυός.
Πρόσθεσε ότι παρατήρησε βελτίωση στο κλάσμα εξωθήσεως, στην ικανότητα της καρδιάς να εξωθεί αίμα κατά 25%.
Εκτός από το να αντλεί περισσότερο αίμα, ο ουλώδης ιστός μειώθηκε και τα τοιχώματα της καρδιάς έγιναν πιο σκληρά.
Ο Peter Weissberg, του British Heart Foundation, δήλωσε ότι είναι πολύ ενθουσιασμένος από την έρευνα, αλλά προειδοποίησε ότι η έκταση της βελτίωσης που παρατηρείται στα ζώα παρατηρείται σπάνια στους ανθρώπους. Ωστόσο εκτιμά ότι ακόμα και μικρή βελτίωση θα έχει σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου. Μπορεί να μετατραπεί ο ασθενής που αγκομαχά να καθίσει στην καρέκλα σε ασθενή που κάθεται άνετα στην καρέκλα.
Τα ποντίκια έπρεπε να λαμβάνουν το φάρμακο πριν την καρδιακή προσβολή για να είναι αποτελεσματικό.
Σε περίπτωση που παρόμοιο φάρμακο αποδειχτεί αποτελεσματικό στους ανθρώπους, οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα πρέπει να συνταγογραφείται με παρόμοιο τρόπο όπως οι στατίνες.
Πηγές: ′Nature′.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου